Реклама

Новото жури - Асен Блатечки

Асен Емилов Блатечки е български актьор, роден на 22 март 1971 година в София. Като дете освен с рисуване се занимава и с плуване, футбол, гребане, хандбал и карате.
След като завършва 8 СОУ "Васил Левски" в София започва да учи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър” в класа на проф. Стефан Данаилов, където открива театъра и сцената.

Асен е известен със своите над 50 роли в театъра и още толкова кино превъплъщения. Най-популярните му роли на сцената са в „Секс, наркотици и рокендрол”, „Побъркани от любов”, „Вражалец”, „За мишките и хората”, „Бардак”, „Смях в залата”, „Кожа и небе“, „Змейова сватба“, „Търси се драматическа актриса“, „Самотният запад“, „Жената над нас“, „Мъжка забавачка“, „Таванът“, „Американска мечта“, „Красотата ще спаси света“ („Идиот“), „Бившата жена на моя живот“ „Око под наем”, „Пуканки”, „Методът Грьонхолм”, „Опасно за живота”, „Когато котката я няма” и много други.

Често се включва и в проекти на студенти от НАТФИЗ, НБУ и други университети.
Освен като актьор в театъра Асен се изявява и като режисьор на постановките „Побъркани от любов”, „Смях в залата”, „За мишките и хората”, „За господ забранено”, „Опасно за живота”, „Когато котката я няма”, „Вик за любов” и „Пуканки”, където определено е дал свобода на въображението си. Режисира и постановката „Истинският запад“ от Сам Шепърд.
В киното Асен Блатечки е познат на зрителите с ролите си в „Прогноза", „Шивачки", „Мила от Марс", „Печалбата", „Леден сън", „Маймуни през зимата”, „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”, „Чужденецът”, „Стъпки в пясъка”, „Пъзел” и др. Една от най-добре познатите роли на актьора е на Чарли от култовия сериал „Стъклен дом”.

През 2014 г. Асен Блатечки спечели наградата за най-добра мъжка роля с образа на Митьо в лентата на Стефан Командарев „Съдилището”, която спечели приза за най-добър игрален филм от фестивала „Златната роза”. През 2015г. филмът е отличен и с още международни награди - за най-добра мъжка роля и най-добър филм на фестивала "SEE a Paris" и Гран При за най-добър филм на фестивала Heartland Film Festival в Индианаполис.
Освен в български филми, Блатечки е заставал на снимачна площадка до кино звезди като Морган Фрийман, Антонио Бандерас, Арманд Асанте, Бърт Янг, Вирна Лизи, Горан Вишнич, Жан-Клод Ван Дам, Бен Крос, Долф Лундгрен.

Публикуване на коментар

0 Коментари